Fındık üreticisine kötü haber!

  • Home
  • Fındık üreticisine kötü haber!
Fındık üreticisine kötü haber!
Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlayan, “Yeni Fındık Stratejisi” kapsamında üreticilere verilen gelir desteğinin erken ödenemeyeceği bildirildi.Abone ol

Trabzon Ticaret Borsası tarafından konu ile ilgili olarak Başbakan ve ilgili bakanlar ile milletvekillerine “üreticinin mağdur olmaması ve piyasada istikrarın sürmesi için dekar başına 150 lira olarak verilen gelir desteğinin Eylül ayından itibaren ödenmeye başlanması” isteği yönündeki taleple ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan, ödemelerin daha önce açıklandığı gibi bir sonraki yıl yapılacağı yönünde açıklama geldi.

Konuyla ilgili bilgi veren TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, “Yeni Fındık Stratejisi” ile fındıkta önceki yıllara göre da seo agency ha istikrarlı bir piyasaları oluşmaya başladığına dikkat çekerek “2009 ürünü fındık rekoltesinin 400 bin ton dolayında gerçekleşmesi yeni stratejinin ilk yılında üreticinin mağdur olmasını büyük ölçüde önledi. Devletin ‘alan bazlı destekleme sistemi’ ile dönüm başına 150 lira prim vermesi ile de hem üretici kazandı, hem de piyasalarda bir istikrar oluştu. Ancak üreticinin desteklenmesi aşamasındaki tercihin, alan bazlı değil de, ürüne dayalı hale getirilmesi gerekir. Temennimiz odur ki, 2011’de sona erecek alan bazlı desteklemenin ardından ürüne dayalı sistem devreye girsin” dedi.

TTB Başkanı Köleoğlu, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Yeni stratejide ilk yıl geride bırakılırken, ikinci dönem olan 2010 için geçmişteki aksaklıkların tespit edilip giderilerek yola devam edilmesi gerekirdi. 2009’a göre daha yüksek olan 2010 ürünü fındık rekoltesinin üreticiyi mağdur etmemesi için, borsa olarak destekleme priminin Eylül ayından itibaren ödenmesini Başbakan ve ilgili bakanlara rapor göndererek talep ettik. Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan aldığımız cevapta, söz konusu ödemelerin daha önce açıklandığı gibi, bir sonraki yıl, yani 2011’de yapılacağı bildirildi. Bu durumda, üreticinin mağdur olmaması ve piyasada istikrarın sağlanması için stratejinin önemli bir ayağını oluşturan lisanslı depoculuk sisteminin acilen devreye alınması gerekiyor.”

Köleoğlu, sektörde bazı kesimler piyasada fiyatın düşmemesi ve yükselmesi için üreticinin fındığını piyasaya indirmekte acele etmemesi gerektiğini söylediklerini dikkat çekerek “Ancak, üreticinin fındığını nasıl koruyacağı, saklayacağı konusundan hiç söz etmiyorlar. Fındığı saklamanın yöntemi, üreticinin elverişsiz ve korumasız ilkel şartlarda fındığı bekletmesi değil, uygulama aşamasına kadar gelen, borsa olarak da bizim TOBB’nin isteği üzerine kullanılabilecek depolarla ilgili rapor hazırladığımız lisanslı depoculuk sistemidir. Sonuç olarak, sistemin bir bütün halinde işleyerek herkes ve her kesim için ideal şartları oluşturması için eksik unsurlarının acilen tamamlanarak devreye sokulması gerekir. Bunun için de alt yapı büyük oranda hazırdır” diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim