Şimdiye kadar www.paradurumu.tv adlı sitesinde paraya dokunan ne varsa çözüm üreten Özlem Denizmen, hemen herkesin karşılaştığı çok önemli bir noktaya parmak basıyor: Kıramayacağınız bir yakınız sizden para isterse ne yapacaksınız?
Paranın Güzin Ablası bu konuda tereddüte düşenlere net önerileri var. İşte Denizmen'den adım adım gidebileceğimiz yol haritası:
- Hepimiz ya yakınlardan borç istemişiz, borç vermişizdir. Bu konuyu iyi düşünüp yönetmek gerekiyor, zira borç para konuları ilişkimizi zedeleyebilir, hatta bitirebilirde. Nedenine gelince çok basit.
PARA kendi başına bir anlam ifade etmez, ona anlam veren bizleriz. Nekadar yakın olursanız olun, kişilerin paraya karşı tutumlarını, paraya verdikleri anlamı kestirmek çok zordur. İyi inceleme gerekir. İyi inceleyip anladığınızı zannetseniz bile anlayamayabilirsiniz. O yüzden, , Diyelim borç vermeye karar verdiniz… işte size ilişkinizin bozulmamasına yardımcı olacak birkaç ipucu;
1.Borç vermeyin
Aile bireylerine ve dostlara borç vermekle ilgili ilk ipucum, vereceğiniz parayı borç olarak görmeyin. UNUTUN. Geri almayı beklemeyeceğiniz bir miktar belirleyin ki, geri almazsanız üzülmeyin, darda kalmayın, canınız sıkılmasın. Sabah akşam ‘ne zaman geri alırım’ dedi greek turist seo ğiniz bir para yakınınızla olan ilişkinizi zora koşar. Düşünsenize, her yüzüne baktıkça borç aklınıza geliyor (yada daha kötüsü..o öyle hissediyor!)
2. Vermek istemiyorsanız, samimi olun
Para vermek istemiyorsunuz ya da verecek durumunuz yok (karşı taraf verebileceğinizi düşünse bile)....ve ne yapmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. Utanmayın. SAMİMİ olun.
a. Verecek durumunuz yok:
Sizin sorumluluklarınızı, yapmak istediğiniz finansal planlarınızı açıklayın. İsterse kendisine başka türlü yardım edebileceğinizi söyleyin. Yani, para vermeyi gerektirmeyen yollarla yardımcı olun. Unutmayın, para yardımı yardımların en kolayıdır, en geçicisidir. Hayatta paradan çok daha önemli ve paylaşabileceğimiz ZAMAN. Örnekler: bir süre o kişiyi gideceği yerlere arabanızla götürmeniz (yoldada sohbet/dertleşme cabası).. Çocuklarına bakın... Borçlarla cebelleşen bir arkadaşınızla her hafta bir saat geçirin,borç kapatma planı yapın. Emin olun sizin bu çabanız onu çok mutlu edecektir.
b. Vermek İstemiyorsunuz:
Daha önceden borç vermede kötü tecrübe yaşamış olabilir, bu yüzden prensip icabı kimseye borç vermiyor olabilirsiniz. Açıkça anlatın, hislerinizi paylaşın.
3. Verirken, Net olun
Yardım etmek için borç vermeye karar verdiyseniz, açık ve net olmak en iyisi. Öncelikle açıkça her şeyi konuşup konuyu kapatın, konu orada başlasın ve bitsin. Uzamasın.
Paranın ne için gerektiğini öğrenin, geri ödeme planı yapın ve bunu yaparken ödemeler konusundaki beklentileriniz hakkında net davranın. Alacağınızı birkaç aya bölerek taksit taksit isteyebilirsiniz, böylece borcu alan kişi de üzerinde bir an önce paranın tamamını iade etme baskısı hissetmez.
Her ne kadar kimse aile bireyleri ve dostları ile böyle bir ilişki yaşamak istemeyecek olsa da, borç olarak verdiğiniz parayı yatırım hesabınızdan çektiyseniz (örneğin mevduatınızı bozduruyorsanız), bunu dile getirerek, kaybınız olan parayı da isteyebilirsiniz.
4. Yazıya Dökün
Borç konusunu genel anlamda şekillendirdikten sonra, konuştuklarınızı kağıda dökmede fayda var. Yazıda konuştuğunuz her şeyin yer aldığına emin olun ve borç verdiğiniz kişiye de tekrar okuyarak onun da hemfikir olduğuna emin olun. Her şeyin böylece açık ve net bir şekilde belirtilmiş olması ileride ilişkinizin bozulmasını engeller.
Yanınıza bir üçüncü şahısıda alabilirsiniz, belki konuyu yazıya dökmeyi de o kişi önerebilir. Yada siz konuşurken tüm detayları bir beyaz kağıda not alabilirsiniz, en sonundada karşılıklı tokalaşır,imzalarsınız. Bunlar arkadaş, aile arasında şeyler olarak kulağa garip geliyor, ama bu ilişkinize zarar gelmesin diye yapıyorsunuz, unutmayın.
5. Tutarlı Davranın
Son olarak, aile bireyleri/dostlara borç verme konusunda tutarlı olmanızı öneririm. Özellikle etrafınızda bildiğiniz borca ihtiyacı olan başka yakınlarınız da varsa, onların da aynı şekilde borç isteyebileceğini de hesaba katın.
6. Borcu Geri Ödemezlerse, SUÇLAMAYIN, UTANMAYIN;
Gene samimiyetle, açıkça konuşun. Bu paraya ihtiyacınız olduğunu belirtin.
Hala
a. ödeyemiyorum derse, uzun bir döneme yaymayı teklif edin aylık küçük bir miktar geri almanız hem sizi hem karşıdaki borçlu kişiyi rahatlatacaktır. Ama en önemlisi İLİŞKİNİZ rahat bir nefes alacaktır, düzene girecektir.
b. ödemeyeceğim derse, takas yolunu seçebilirsiniz. Size bir malını verebilir. Yada belki nakit sıkıntısı vardır sizin yapacağınız bir ödemeyi Kredi Kartına koyabilir.
Özellikle çocuk, aile sahibiyseniz, karşıdaki şahsa, bu paranın ailenizin, çocuklarınızın rızkı olduğunu açıklayabilirsiniz. Hala anlamıyorlarsa...yapacak birşey yok. Onları sevin ve affedin. Birgün anlayacaklardır.
Sonuç; Yakınlarınıza borç vermeye karar vermeden önce durumunuzu, sonuçlarını, ekonomik boyutunu ve sonrasını da iyice hesaba katın. Ailemiz, dostlarımız, arkadaşlarımız onlar bizi biz yapanlar, onlar bizim hayat GÜCÜMÜZ.
Onlara iyi bakalım, onları incitmeyelim. Hayat kolay değil, ne varsa birlik berakberlikte var. ÖNCE İNSAN, SONRA PARA olduğunu hatırlayalım,
Kategori : EKONOMİ