Merkez Bankası Türk Lirası cinsi yasal karşılık oranlarını yüzde 5'ten 5.5'a, döviz cinsi yasal karşılık oranlarını da yüzde 10'dan 11'e yükseltti.
Bu müdahale ile piyasadan 1.5 milyar dolar çekilmesi ve kurların biraz hareketlendirilmesi hedefleniyor.
Müdahalenin ardından dolar hafifçe yükseldi ve 1.4860 TL'ye çıktı. Bono faizleri de 11 puanlık artışla yüzde 8.16'ya yükseldi.
Kararı değerlendiren uzmanlar, kararın piyasa açısından çok şaşırtıcı olmadığının altını çizdi. Açıklamanın ardından dolar tarafında ilk etapta ufak bir hareket olsa da, bu hare Metin ketin genele yayılması beklenmiyor. Benzer şekilde bono faizlerindeki yükselişin de sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.
PİYASADAN NE KADAR PARA ÇIKACAK?
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son dönemde kredilerde görülen artışlar dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 0,5 puan artırılarak yüzde 5’ten yüzde 5,5’e, yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildiği kaydedildi.
Böylece piyasanın likiditesi yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla ise yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası azaltılmış olacak.
Yabancı para zorunlu karşılık oranları, son olarak 30 Nisan 2010 ve 6 Ağustos 2010 tarihli yükümlülük dönemlerinden geçerli olmak üzere 0,5’er puan artırılarak yüzde 10’a yükseltilmiş ve piyasanın likiditesi yaklaşık 1,4 milyar ABD doları azaltılmıştı.
FAİZE SON
Öte yandan Merkez Bankası, yine bugün açıkladığı karar doğrultusunda Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına da son verdi. MB, 5 Aralık 2008 tarihinden itibaren de yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son vermişti.
ÇAĞLAYAN: BİR PUANLIK ARTIŞ ÇOK ÖNEMLİ
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasının zorunlu karşılıkları 1 puan artırması kararının önemli olduğunu bildirdi.
Çağlayan, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu 2. toplantısında, Merkez Bankasının bugün açıkladığı zorunlu karşılık oranlarına da değindi.
Çağlayan, zorunlu karşılıkların 1 puan artırılması kararının önemli olduğuna dikkati çekerek, “Her ne kadar Merkez Bankası bağımsız olsa da ve ben bir hükümet üyesi olsam da bunun belki biraz daha artırılmasının faydalı olacağı kanaatimi ifade ediyorum” dedi.
Bu noktada doların gelmiş olduğu seviyenin malum ve ortada olduğunu belirten Çağlayan, “Bunları proaktif bir şekilde yapmak bence son derece önemli. Yani testi kırılmadan tedbir almak bana göre daha doğru bir yöntem” diye konuştu.
Kategori : EKONOMİ