F klavyenin Q'ya karşı savaşı

  • Home
  • F klavyenin Q'ya karşı savaşı
F klavyenin Q'ya karşı savaşı
Dünya genelinde Latin harflerini kullanan 4 klavyeden birinin F klavye olduğunu bildirildi.Abone ol

Türkiye Bilişim Derneği eski yönetim kurulu üyesi Serdar Bilecen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde Latin harflerini kullanan 4 klavyeden birinin F klavye olduğunu bildirdi.

Arap, Çin ve Kiril gibi alfabeler için özel klavyel ebay erin bulunduğunu anlatan Bilecen, Türkçe F klavyenin ise Latin alfabesini kullanan özel olarak tasarlanmış 4 klavyeden biri olduğunu belirtti. Bilecen, İngilizce için geliştirilmiş İngiltere ve ABD menşei iki klavye ile Alman dili için geçerli olan bir klavyenin dışında F klavyenin 3. bir dil için icat edildiğini kaydetti.

İngilizce için üretilen Q klavyenin daktilo kullanılan dönemlerde harflerin birbirine karışmasıyla oluşan kitlenmelerin önüne geçmek üzere üretildiğini, ancak hızlı yazıma uygun bir klavye olmadığını belirten Bilecen, ''Q klavye, İngilizcede yavaş yazmak için üretilmiş bir klavye. O dönemlerde daktilolarda birbirine yakın tuşlar olması nedeniyle kitlenmeler yüksekti. Sık kullanılan harflerin birbirinden uzaklaştırılması için Q klavye ortaya çıktı. Bu nedenle Q klavye, hızlı yazma için verimli değil, aksine çok verimsiz bir klavyedir'' dedi.

F klavyenin ise 1955 yılında bir standart haline dönüştürülerek yoğun olarak kullanıma alındığını bildiren Bilecen, ancak giderek yaygınlığının azaldığını anlattı.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ
Whatsapp İletişim