112 TANIKLA GÖRÜŞÜLDÜ
9 Türk'ün öldüğü saldırıyla ilgili hazırlanan 56 sayfalık rapor, Cenevre, İstanbul, Londra ve Amman’da 112 tanıkla görüşülerek hazınlandı. İsrail Ordusu’nun devletlere meşru müdafaa hakkı tanıyan BM Şartı’nın 51’nci maddesinden yararlanması için gerekli koşulların mevcut olmadığına işaret eden rapordan bazı çarpıcı ifadeler şöyle:
- Gemidekiler temel amaçlarının insani olduğunu söylese de İsrail’in yardımı Aşdod limanı üzerinden taşıma önerisini reddetmeleri ve Gazze limanının bu gemilerin yanaş alaska seo masına uygun olmaması temel amacın siyasi olduğu izlenimini veriyor.
- Mavi Marmara gemisinin yükü ve tüm yolcular aynı havaalanlarındaki gibi sıkı kontrollerden geçirildi.
- İsrail istihbaratı gemidekiler hakkında detaylı bir çalışma yaptı. Hepsinin fotoğraflarının basılı olduğu kitapçıklar hazırlandı. Gemidekilerden biri kendisine gösterilen fotoğrafın gemiye binmeden birkaç gün önce çekildiğini söyledi. Gemide İsrail askerlerine zarar verebilecek kişilerin bulunduğuna dair uyarı yapıldı.
'GEMİDE SİLAH YOK'
- Gemide silah bulunmuyordu. Komisyon gemiden kimsenin ateş açmadığına da ikna oldu.
- Haziran başında İsrailli yetkililer ile Defne Y gemisi arasında geçen bir konuşma yayınlanmıştı. Konuşmada belirsiz bir kişinin “Auschwitz” ve “11 Eylül”ü hatırlatarak incitici sözler söylediği duyuluyordu. Ancak Komisyon bu kaydın gerçekliğine ikna olmadı. İsrail de kaydın orjinalini vermeyi kabul etmedi.
'PLAN DEĞİŞMELİYDİ'
- İsrail askerleri gemiye botlarla yaklaşıp merdivenle çıkmaya çalıştı. Gemidekiler karşı koydu. Bu girişim başarısız oldu. İsrail güçleri bu noktada gemiye asker çıkarmanın kayba neden olacağını düşünmeli ve planlarını gözden geçirmeliydi.
- Komisyon asker indirilirken İsrail helikopterinden güverteye gerçek mermilerle ateş açıldığı sonucuna vardı.
'YARALILARA ATEŞ AÇILDI'
- İsrail askerleri yaralılara gerçek mermiyle ateş açmaya devam etti. Kavgaya karışmayan ve sadece kenardan olayı görüntüleyen Furkan Doğan öldürüldü.
- Öldürülenlerden dördünün İsrail askerleri için bir tehdit oluşturmadıkları halde öldürüldüğü tespit edildi.
- Gemi Aşdod limanına varana kadar birçok yaralı beklemek zorunda kaldı. Bazı yaralılar kelepçelendi.
- Mavi Marmara gemisine yapılan müdahale gösterilen gerekçelere rağmen açık bir şekilde hukuksuzdur. Burada orantısız güç kullanıldı. Operasyon aynı zamanda kabul edilemez bir gaddarlık.
CİNAYET, İŞKENCE
- Gözaltına alınanlar saatlerce dizlerinin üzerinde durmaya zorlandı. Bu kişilere şiddet uygulandı. Kadın yolcular sözle taciz edildi. Yolcuların tuvalete gitmesine izin verilmedi.
- Bu saldırıda şu suçlar işlenmiştir: Kasıtlı adam öldürme; İşkence ve insanlık dışı muamele; Kasıtlı olarak adam yaralama ve acı çektirme
- Bu olayda İsrail uluslararası insan hakları sözleşmesindeki şu hakları çiğnemiştir: Yaşam hakkı; İşkence, baskı, insanlık dışı ve onur zedeleyici davranış ya da cezalandırma; Keyfi tutuklamayla insanın özgürlük ve güvenliğinin korunması; Tutuklulara insani çerçevede davranma; İfade özgürlüğü.
Kategori : DÜNYA