İnsan gücüyle ray üzerinde çalışan toplu taşıma araçları 1 milyon dolar kazandı.
Google'ın en iyi fikir yarışması sonuçlandı. Beş proje ödüle ve desteklenmeye değer görülerek, bu projeler için 10 milyon dolarlık yatırım yapılmasına karar verildi.
Google Proje 10 üzeri 100 isimli projeye 170'ten fazla ülkeden binlerce kişi 150 binin üzerinde fikir gönderdi. Bu gruptan, halka açık oylama için son 16 fikir belirlendi.
Aşağıdaki beş fikir en çok oyu aldı ve Proje 10 üzeri 100'ü bu fikirler kazandı. Son 12 ay içinde, bu fikirleri gerçekleştirmeye yönelik somut teklifler incelendi. Aşağıdaki küresel sorunların çözümü üzerinde çalışan beş başarılı kuruluşa toplam 10 milyon ABD doları verilmesi kararlaştırıldı. İşte Google'ın 10 milyon dolar akıtacağı projeler.
Fikir: Eğitimsel içerik ücretsiz olarak çevrimiçi hale getirilsin
Desteklenen proje: Khan Academy, 1600'den fazla öğretim videosundan oluşan çevrimiçi kitaplığı aracılığıyla herkese, her yerden yüksek kaliteli, ücretsiz eğitim sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Daha fazla kurs oluşturulmasını hair transplant cost turkey desteklemek ve Khan Academy'nin temel kütüphanesinin dünyada en çok konuşulan dillere çevrilmesini sağlayabilmek için Google 2 milyon ABD doları veriyor.
Fikir: Bilim ve mühendislik eğitimi yaygınlaştırılsın
Desteklenen proje: FIRST, ekip rekabetini öne çıkararak dünyanın her yerinde bilim ve matematik eğitimini tanıtan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Kuruluşun görevi, gençlerin profesyonel mühendisler ve bilim adamlarıyla birlikte çalışmalarını sağlamak ve gençlere gerçek dünya deneyimleri kazandırarak bilim ve teknoloji alanında önemli kişiler olma isteği aşılamak. Öğrenciler tarafından yönlendirilen ve daha fazla öğrenci ekibinin FIRST'e katılmasını sağlayacak yeni robot ekibi bağış toplama programlarının geliştirilmesi ve başlatılması için Google 3 milyon ABD doları verdi.
Fikir: Hükümet daha şeffaf bir hale getirilsin
Desteklenen proje: Public.Resource.Org, ABD'de kamuya açık devlet belgelerine çevrimiçi erişim sağlamaya odaklanmış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. ABD'nin yasal malzemelerine herkesin erişebilmesi için bunların çevrimiçi ortama taşınmasına yardımcı olmak üzere Google, Public.Resource.Org'a 2 milyon ABD doları veriyor.
Fikir: Toplu taşıma alanında yenilikler teşvik edilsin
Desteklenen proje: Shweeb, tek ray üzerindeki insan gücüyle çalışan araçların kullanıldığı, kısa/orta mesafeli, şehir içi kişisel ulaşım aracı için geliştirilmiş bir kavram. Şehir içinde Shweeb teknolojisinin test edilmesi amacıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek için Google 1 milyon ABD doları veriyor.
Fikir: Afrikalı öğrencilere nitelikli eğitim sağlansın
Desteklenen proje: Afrika Matematik Bilimleri Enstitüsü (AIMS), Güney Afrika'nın Cape Town kentinde matematik ve bilim eğitimi veren, bu konuda araştırmalar yürüten bir merkez. AIMS’nin birincil odak noktası, yeni üniversite mezunlarının lisansüstü eğitim ve doktora çalışmaları öncesi gerekli becerileri ve bilgileri almalarına yardımcı olan, bir yıllık geçiş programı. Afrika'da üniversite düzeyinde matematik ve bilim çalışmalarını yaygınlaştırmak üzere başka AIMS merkezlerinin açılmasını sağlamak için Google 2 milyon ABD doları veriyor.
FİKİRLER NASIL DEĞERLENDİRİLDİ
Fikirlerin değerlendirme aşamasında çok sayıda etken göz önüne alındı. İşte bu etkenler:
* Topluluk: İnsanların birbirine bağlanmasına, topluluklar oluşturmalarına ve özgün kültürleri korumasına nasıl yardımcı olabiliriz?
* Fırsat: İnsanların, kendilerine ve ailelerine daha iyi bakmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?
* Enerji: Dünyanın, güvenli, temiz ve ucuz bir enerjiye yönlenmesine nasıl yardımcı olabiliriz?
* Çevre: Daha temiz ve sürdürülebilir küresel bir ekosistemi teşvik etmeye nasıl yardımcı olabiliriz?
* Sağlık: İnsanların, daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına nasıl yardımcı olabiliriz?
* Eğitim: İnsanların, daha iyi eğitime daha fazla erişebilmelerine nasıl yardımcı olabiliriz?
* Barınma: Herkesin yaşayacak güvenli bir yere sahip olmasına nasıl yardımcı olabiliriz?
* Diğer konular: Bazen en iyi fikirler, hiçbir kategoriye sığmazlar.
Puanlama yapılırkense işte bu kriterler göz önüne alındı:
* Kapsam: Bu fikir kaç insanı etkileyecek?
* Derinlik: İnsanlar ne kadar derinden etkilenecek? İhtiyaç ne kadar acil?
* Yapılabilirlik: Bu fikir bir veya iki yıl içinde uygulanabilir mi?
* Etkinlik: Fikriniz ne kadar basit ve makul bir maliyetle gerçekleştirilebilir?
* Etki süresi: Fikriniz ne kadar süreyle etkili olacak?
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ