Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden toplam 45 genç sinemacı, trenle 18 kenti dolaşarak buralarda yaşayan Türklerin de aralarında olduğu değişik toplumların yaşayışları ve dilleriyle ilgili belgesel niteliğinde kısa filmler çekiyor. Gençler, filmlerini tamamladıktan sonra 3 koldan hareket ederek ''İstanbul Ekspres'' adını taşıyan trenlerle, 10 Ekim'de İstanbul'da buluşacak.
Avrupa Kültür Başkenti İstanbul etkinlikleri kapsamında Türkiye ve Avrupa Birliği fonları ile desteklenen projeye katılan gençlerden 15'i Tallin, Helsinki ve Turku'de çekimlerini tamamladıktan sonra trenle geldikleri İsveç'in başkenti Stockholm'de Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'un verdiği resepsiyona katı hair transplant turkey ldı.
Proje kapsamında Stockholm'deki çekimlerin bittiğini kaydeden ve projeye Finlandiya'dan katılan Hanna Leena Hauru, yarın Berlin'e geçeceklerini, daha sonra da Prag, Bratislava ve Bükreş'te çekim yaptıktan sonra İstanbul'a hareket edeceklerini söyledi.
Projeye katılan ve Avrupa'da 18 kenti trenle dolaşan yaşları 18-30 arasında değişen sinemacı arkadaşlarının, 3'er gruba ayrıldığını anlatan Finlandiyalı sinemacı Hauru, her grupta 15 kişi bulunduğunu ve toplam 45 kişi olduklarını söyledi.
NİSİ MASA 2010 adıyla gerçekleştirilen ve 2010 yılının en büyük projesi olarak adlandırılan projede yer alan 45 genç sinemacı, Avrupa'da birçok farklı ülke sınırını geçerken, ülke coğrafyalarının yanı sıra her coğrafyada konuşulan değişik dilleri de görüntülerinde işliyor. Böylece genç sinemacılar, yeni Avrupa'yı ve onun kendi içinde nasıl konuştuğunu keşfederek, ''Çok dillilik'' konusunu da filmlerinde işliyor.
Gruplardan biri Stockholm'deki son çekimleri sırasında, bu ülkede yaşayan Türkleri de görüntülerine kattı. Değişik grup ve yaşlardan Türkler de filmde konuştukları dilleriyle gençlerin çektiği filmlerde yer aldı. Projede yer alan diğer iki gruptan biri ise San Sebastian, Paris, Brüksel, Amsterdam, Essen, Viyana, Budapeşte ve Sofya'da çekimlerini tamamladıktan sonra İstanbul'da olacak. Projenin 3. grubu ise Torino, Lubyana, Zagreb, Pecs, Belgrad, Üsküp ve Selanik'teki çekimlerinin ardından İstanbul'a geçecek. Trenle dolaşıp film çeken gençler için seçilen kentlerde konuşulan dillerin çeşitliliği de gözönünde bulunduruldu.
Genç sinemacılar 18 kentte yürüttükleri çekimleri tamamladıktan sonra, 10 Ekim'de İstanbul'da olacak ve gençlerin çektikleri filmler 15 kısa belgesel film haline getirilecek. Avrupa'da çok dilliliğin işleneceği bu 15 film içinde birinin teması da ''Avrupa'da Türkçe'' olacak ve Avrupa'da Türk göçmenlerin ana dilleriyle nasıl ilişki içinde oldukları görüntülere yansıtılacak.
Her trende ayrıca ödüllü bir belgesel yönetmeni de bulunuyor. Gençlere öğretmenlik yapan yönetmenler ise, Makedonya'dan ''Cash & Marry'' (Nakit ve Nikah) filminin yönetmeni Atanas Georgiev, Sırbistan'dan ''Goodbye, How Are You?'' (Hoşçakal ve Nasılsın) filminin yönetmeni Boris Mitic ile Bulgaristan'dan ''Mosquito Problem and the Other Stories (Sivrisinek Meselesi ve Diğer Hikayeler''in yönetmeni Andrey Paounov.
Belgesel filmler, 15 Ekim'de İstanbul'da sinemaseverlerle buluşacak.
Kategori : MAGAZİN