YÖK Başkanı Özcan'a tohum tepkisi

  • Home
  • YÖK Başkanı Özcan'a tohum tepkisi
YÖK Başkanı Özcan'a tohum tepkisi
Özcan, Türkiye için endişeleniyorum dedi ilk tepti tohumculardan geldi. İşte Özcan'ın sözlerine gelen tepkiler;Abone ol

Tohumculuk sektöründeki 3 birlik, ortak açıklama yaparak, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, ''ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmı, yerli tohumumuz olmadığı için Amerika ve İsrail'den geliyor'' tespitinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Türkiye Tohumcular Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, Bitki Islahçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Al ersağ üye ol t Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun'un yaptığı ortak yazılı açıklamada, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'nın Nevşehir Üniversitesi'nin akademik yılı açılış toplantısında yaptığı konuşmada, tohumculuk sektörü ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulunduğu hatırlatılarak, sektör olarak bu açıklamaları ''talihsiz ve garip'' olarak değerlendirildiği belirtildi.

ÖZCAN'IN VERDİĞİ BİLGİLER DOĞRU DEĞİL

''Türkiye'de yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmının Amerika ve İsrail'den ithal edildiği'' şeklindeki beyanın gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şu bilgi verildi:

''Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğday tohumluğu İsrail ve Amerika'dan gelmiyor. Bu tohumlar ülkemizde üretiliyor. Halen ülkemizde üretilen buğdayın tohumluklarının temin edildiği ekmeklik buğday çeşitlerinin yüzde 95'i, makarnalık buğday çeşitlerinin yüzde 98'i, arpa çeşitlerinin yüzde 99'u, yerli araştırmacılarımız tarafından geliştirilmiştir. Bu çeşitler halen ülkemizin dışında özellikle Orta Asya Ülkeleri başta olmak üzere, Ortadoğu ve Afrika'da ondan fazla ülkede üretilmektedir.

Ülkemizde buğday ıslah çalışmaları 1926 yılında, Atatürk'ün emirleriyle Eskişehir'de kurulan Buğday Islah İstasyonu ile başlamış olup, bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 13 araştırma enstitüsünde ve 70'den fazla yerli özel sektör tohumculuk şirketinde buğday araştırmaları, çeşit geliştirme çalışmaları devam etmektedir. TİGEM, buğday tohumluğu üretiminde dünyanın en önde gelen kuruluşlarından biridir. Bugün itibariyle ülkemizde üretilen ve dağıtılan 300 bin tona yakın buğday tohumluğunun tamamı, TİGEM ve yerli özel sektör kuruluşlarımız tarafından, yüzde 95'den fazlası yerli çeşitlerimizden olmak üzere üretilmektedir.''

YERLİ ÜRETİMİN PAYI ARTIYOR



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim