İstanbul İl Genel Meclisi komisyonlarınca hazırlanan raporda, bundan sonra inşa edilecek hastanelerde refakatçi odalarının bulunmasının zorunlu hale getirilmesi istendi.
İl Genel Meclisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sosyal Hizmetler, İnsan Hakları ve Sağlık komisyonları, refakatçilerin hastanelerde yaşadıkları sorunları mercek altına aldı.
Üç komisyonun ortak olarak hazırlayıp, sudi arabistan gezisi meclis kararıyla Sağlık Müdürlüğüne ilettiği raporda, yeni yapılacak hastanelerde refakatçi odalarının da bulunmasının zorunlu hale getirilmesi istendi.
Hasta yakınlarının hastaların yanında refakatçi olarak kalmalarının, hastanın ihtiyaçlarının karşılanması ve hastaya moral gücü olması açısından önem taşıdığı vurgulanan raporda, "Özellikle uzun süreli tedavi gören ve il dışından gelen hastaların refakatçileri ikamet sorunları yaşamaktadırlar. Sağlık Bakanlığının iyileştirme tedbirleri kapsamında koğuş sisteminden bir veya iki kişilik hasta odaları tipine geçmesi, sorunu kısmen hafifletmiştir. Halen hasta refakatçilerine tek kişilik yatağa dönüşebilen açılır kapanır koltuklar tahsis edilmektedir" ifadesi kullanıldı.
Raporda, uzun süreli tedavilerde refakatçilerin hasta ile aynı odada bulunmasının sakıncalı olduğu, infeksiyon hastalıkları, prematüre bebek odaları, yoğun bakım üniteleri, terminal dönemdeki kanser vakaları gibi durumlarda ise refakatçilerin hastane ortamında temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük zorluklar yaşadığı dile getirildi.
İl Genel Meclisi, refakatçilerin sorunlarının çözülebilmesi için, Almanya ve Danimarka örneklerinde olduğu gibi hastanelerin bünyesinde refakatçi odaları oluşturulmasının toplumun faydasına olacağına, yeni hastane projelerinde refakatçi odalarının da bulunması gerektiğine karar verdi.
Üç komisyonun ortak raporu, il sağlık müdürlüğü ve bakanlığa ulaştırılmak üzere İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine havale edildi.
Kategori : GÜNCEL